V tomto blogu vám trochu priblížime správnu pokládku vykurovacej rúrky pre podlahové kúrenie. Väčšinou investor má projekt od projektanta na stavebné povolenie. Asi polovica si myslí, že tento projekt je aj realizačný. Preto ho posiela firmám na nacenenie montáže podlahového kúrenia. Tu sa väčšinou mení skutočnosť a odborná firma s dlhoročnou praxou tento projekt opäť prepočíta a navrhne realizačné riešenie systému podlahového vykurovania.

Správny rozostup vykurovacích rúrok v miestnostiach:

1, Obytné izby 21°C – Izba, Obývačka, Kuchyňa, Spálňa, Detská izba a atď sa rúrka pokladá v rozostupoch 150mm + okrajová zóna pri oknách/francúzske okno 100mm pre priemer rúrky 16/17mm
Poznámka: Ak je dom nezateplený (starý dom) treba rozostupy o 50mm posunúť. To znamená 100mm+50mm

2, Prechodové miestnosti 21°C – Chodba, Schodisko sa rúrka pokladá v rozostupoch od 150mm a vyššie pokiaľ to šírka chodby dovolí. Ak idú všetky prípojky týmito miestnosťami a sú husto pri sebe, tak je potrebné všetky prívodné potrubia izolovať, aby neboli miestnosti prekúrené.

3, Kúpeľňa, Bazén, Wellness 24°C – rúrka na podlahové kúrenie sa pokladá čo najhustejšie 100mm/50mm, lebo je potrebné dosiahnúť teplotu 24°C na malej ploche podlahy. Ak podlaha nedokáže pokryť tepelné straty miestnosti, tak sa pridá doplnkové vykurovacie teleso napríklad kúpeľňový rebríkový radiátor alebo podlahový konvektor.

4, Garáž, sklad 15°C  – rúrka na podlahové kúrenie sa pokladá vo väčších rozostupoch 200mm/300mm, pretože sa tieto miestnosti len temperujú na 15°C. Podlahové vykurovanie pri tomto rozostupe má výkon na dosiahnutie požadovanej teploty.

Postup montáže vykurovacej rúrky pre podlahové kúrenie:

Pred samotnou montážou si treba naplánovať trasy rúrok podľa umiestnenia rozdeľovača podlahového vykurovania priamo na vytlačenom projekte podlahového vykurovania, ak ho nemáte, tak aspoň na pôdoryse domu. Systém pokládky rúrky je v smere hodinových ručičiek z pravej strany pohľadu na rozdeľovač podlahového kúrenia. Rúrky sa nikde nekrižujú, snažíme sa navrhnúť čo najmenej prestupov cez stenu. Cez každý prestup cez stenu a cez zónu dávame vykurovaciu rúrku do chráničky. Ak je miestnosť rozdelená na viac okruhov, je potrebné si rozpočítať plochy, aby boli približne rovnaké. Tak dosiahneme rovnaké tlakové straty na okruhoch a vyrovnaný systém. Na prvej video ukážke je ukázané ako sa pokladá vykurovacia rúrka okruh v obývačke pri okne. Je tam vytvorená okrajová zóna zhustená na rozostup 100mm, vnútorná časť okruhu je na rozostup 150mm. Najbežnejšie sa rúrka pokladá do špirály alebo meandru. My používame pokládku v miestnostiach do špirály. V prechodových zónach používame aj meander. Výhody pokládky rúrky do špirály je rovnomerné rozloženie teploty v podlahe.

Montáž na systémovú dosku pre podlahové kúrenie tacker s príchytkami:

 

Montáž na systémovú dosku nopovú pre podlahové kúrenie:

 

Ak potrebujete viac informácii, tak nás neváhajte kontaktovať!