Ak ste sa v otázke vykurovania rozhodli práve pre podlahové kúrenie, ktoré je v dnešnej dobe veľmi obľúbené, myslite na všetky komponenty potrebné pre tento systém. Jeho nevyhnutnou súčasťou je aj rozdeľovač, ktorý sa montuje do vhodnej skrinky.

Najlepšie by bolo, ak by ste si dali podlahové kúrenie nainštalovať odborníkom. V prípade, že si naň trúfate sami, myslite na niekoľko aspektov, ktoré vám pri tom pomôžu:

– rozdeľovač by mal byť umiestnený v strede domu

plocha okruhov podlahového kúrenia by mala mať ideálne okolo 12 m²

– nájdite si miesto vhodné aj pre prípojky pre jednotlivé okruhy (napríklad chodba, kde sa nerobí samostatný okruh)

Rozdeľovač

Toto je najťažšia časť celej montáže. Rozdeľovač sa osádza vo fáze hrubých inštalácií, pretože hlavné rozvody od kotla k rozdeľovaču sa umiestňujú do spodnej vrstvy prídavnej izolácie. Rozdeľovače však nie sú len také samostatné jednotky. Patria k nim aj rôzne čerpadlové zostavy, bez ktorých sa nezaobídete. Záleží vždy na tom, aký rozdeľovač si zvolíte pre svoje podlahové kúrenie. 

Na trhu existujú rôzne čerpadlové zostavy k rozdeľovaču. Napríklad zostava, ktorá je vhodná pre kombináciu s kondenzačným kotlom, pre 2-12 okruhov podlahového vykurovania. Alebo úplne zmontovaný a prepojený regulátor pevnej hodnoty na reguláciu výstupnej teploty podlahového vykurovania. Predstavíme vám niektoré typy z našej ponuky. Stačí si už len vybrať tú správnu čerpadlovú zostavu pre vaše podlahové kúrenie. 

Čerpadlová miešacia zostava pre podlahové kúrenie-kompaktný blok Schütz

Kompaktná, predmontovaná a tlakovo preskúšaná základná jednotka z mosadze s elektronickým obehovým čerpadlom s mokrým rotorom WILO YONOS PARA RS 25/60, 3-cestný zmiešavací ventil (rozsah použitia: +2 °C až +130 °C), prepojený obmedzovač maximálnej teploty (rozsah nastavenia: +20 °C až +90 °C), pripravený k pripojeniu, dva guľové uzávery na primárnej strane (prívod/spiatočka), jeden guľový uzáver na sekundárnej strane (prívod) vrátane teplomeru. Na sekundárnej strane pripravená možnosť pripojenia prepúšťacieho regulačného ventilu paralelne k vykurovacím okruhom.

Schutz zmiešavacia zostava

Technické údaje: 

– vonkajšie rozmery (V/Š/H): cca 430/220/125 mm

– menovitá šírka prípojky: DN 25

– max. tlak zariadenia: 6 barov

Regulátor na nastavenie konštantnej teploty Viessmann

Úplne zmontovaný a prepojený regulátor pevnej hodnoty na reguláciu výstupnej teploty podlahového vykurovania. Vyžadovaná hodnota je nastaviteľná od 20 do 50 °C. Regulácia prebieha cez termostatický ventil s diaľkovým snímačom.

Viessmann regulator wilo-Y-PPozostáva z:

– vysoko účinného čerpadla Wilo Yonos Para RKA

termostatickej hlavice 20-50°C s 550 mm dlhou kapilárou

230 V/50 Hz

šírka 310 mm

Miešacia sada na nastavenie pevnej hodnoty REHAU trojcestná

Miešacia sada na nastavenie pevnej hodnoty REHAU trojcestná. Vhodná pre montáž k rozdeľovačom vykurovacích okruhov HKVD SX-AG. Jednotlivé diely predmontované s plochým tesnením a testované

Rehau čerpadlová zostava

Pozostáva z komponentov:

trojcestný termostatický ventil s termostatickým a ponorným snímačom, rozsah nastaviteľných teplôt 20–70 °C

– vysoko efektívne obehové čerpadlo Wilo Yonos PARA 15/6, dopravná výška 6 m, max. prietok 3,3 m3/H

– elektricky prepojené s ponorným bezpečnostným termostatom na obmedzenie teploty

– pripojenie na primárny okruh 1“ von. závit

– pripojenie na rozdeľovač 1“ prievlačná matica

Zmiešavacia súprava so zmiešavacím ventilom a termostatickou hlavicou 

Súprava pre 2-12 okruhov podlahového vykurovania, regulácia podlahového vykurovania klasickým zmiešavaním, pre montáž na rozdeľovač podlahového vykurovania. Čerpadlo a termostat sa dodávajú už prepojené.

Gabotherm sada

Pozostáva z:

termostatického ventilu so snímačom a objímkou (rozsah nastavenia 20-70 °C)

havarijného termostatu (nastaviť na max. 55 °C)

obehového čerpadla Yonos Para 15/6 energetickej triedy A

teplomeru

spätných klapiek a pripájacích prvkov