Podlahové kúrenie patrí medzi najmodernejšie spôsoby vykurovania v domácnostiach. U zákazníkov je veľmi obľúbené, hlavne kvôli svojím viacerým výhodám. Podlahové kúrenie sa zvykne inštalovať predovšetkým v novostavbách alebo pri rekonštrukciách.

Čo sa týka nízkoenergetických domov, pri inštalácii vykurovania je u nich suchý systém už úplne bežný. Je to z toho dôvodu, že suchý systém podlahového vykurovania patrí k tzv. nízkoteplotným vykurovacím systémom. Je charakteristický rovnomerným rozložením teploty, a tým aj menším prúdením vzduchu, čo znamená nižšiu prašnosť.

Podlahové kúrenie – suchý systém

Suchý systém podlahového vykurovania, hovorí sa mu tiež suchá podlahovka, preferuje v dnešnej dobe čoraz viac firiem. Poskytuje totiž mnohé výhody z hľadiska montáže, keďže šetrí čas a náklady na nízku prácnosť montáže. Suchý systém podlahového kúrenia ocenia najmä ti, ktorí nemajú na realizáciu veľa času. Rýchle schnutie lepidla skráti pokládku len na jeden deň. Navyše má rýchlu a jednoduchú inštaláciu.

Suchá podlahovka je vďaka svojej nízkej systémovej doske ideálna pre:

 – drevodomy

– rekonštrukcie bytov

– novostavby domov

– rekonštrukcie obchodov a podkroví

– všade tam, kde je potrebná nízka konštrukčná výška podlahového vykurovania

Proces inštalácie podlahového kúrenia – suchý systém

Systém suchej podlahovky pozostáva z polystyrénovej systémovej dosky s drážkami, do ktorých sa založia plechové profily slúžiace na odvod tepla od rúrky do vrchnej vrstvy podlahy. Do plechových profilov sa vtlačí rúrka, určená pre podlahové kúrenie. Tá je pripojená k rozdeľovaču podlahového kúrenia. Ako teplovodivé médium je použitá voda z kotla alebo iného zdroja tepla. Nosná časť podlahy (pod vrchnou krytinou), ku ktorej priliehajú teplovodivé plechy, môže byť vyhotovená buď použitím sádrovláknitých dosiek , ktoré sú pevnejšie a odolnejšie než klasický sadrokartón alebo špeciálnej keramickej dlažby.

Takto vyzerá systémová doska z tvrdeného penového polystyrénu:

Nosná vrstva podlahy sa nakoniec prekrýva finálnou vrstvou – podlahovou krytinou, vhodnou pre podlahy s vykurovaním –  dlažba, plávajúca podlaha, parkety do hrúbky 8 mm z tvrdého dreva a pod.

Suchý systém inštalácie podlahového vykurovania je vhodný pre nízke konštrukčné výšky podláh a zníženie celkovej váhovej záťaže. Tzv. suchá podlahovka predstavuje ideálnu náhradu betónových a anhydridových poterov.

Systém suchej podlahovky sa využíva prevažne v rekonštrukciách a všade tam, kde je potrebná flexibilnejšia tepelná reakcia, čiže kratšia tepelná zotrvačnosť, kratšie nábehové časy a teda pružnejšia regulácia teploty v miestnosti. Už do 30 minút dosahuje podlaha povrchovú teplotu 23 °C.

Výhody suchej podlahovky:

– Rýchlejšie vykúrenie priestoru (podlaha teplá do 60 minút)

– Nízka konštrukčná výška podlahy

– Nižšia celková hmotnosť podlahy

– Rýchla a jednoduchá pokládka

– Pokládka podlahy je možná už po 24 hodinách od lepenia

– Rýchla, jednoduchá a lacnejšia montáž

Nevýhody suchej podlahovky:

– Vyššia investícia do materiálu

Za suchý systém teplovodného podlahového kúrenia môžeme zaplatiť cca od 30-45 eur/m2. K tomu treba pripojovacie rúrky, ktoré sa pohybujú v cenách okolo 6,5 eur/m, inštalačné dosky na výplň za približne 13 eur/m² a ďalšie menšie potrebné príslušenstvo. Investícia sa teda môže navýšiť aj nad 70 eur/m².

Na čo treba dbať pri suchej podlahovke?

Základnú betónovú platňu treba vždy vyrovnať pomocou vyrovnávacieho posypu do úplnej roviny alebo zbrúsiť betónový podklad. Rúrka pre podlahové vykurovanie musí byť vždy uložená v teplovodivých plechoch. Bez nich sa teplo neprenesie do hornej vrstvy – podlahovej dosky. Rúrka uložená iba v polystyréne je v ňom zaizolovaná a nedochádza k prenosu tepla do miestnosti. Vrchná (nosná doska) nad rúrkami musí spĺňať maximálne bodové a plošné zaťaženie 2 kN.