Ak aj vy práve riešite kúrenie v domácnosti, určite vás bude zaujímať nasledovný článok. Rozdeľovače sú totiž neoddeliteľnou súčasťou inštalácie rôznych druhov vykurovania. Treba už len prísť na to, ktorý vyhovuje vášmu bývaniu čo najlepšie.

Rozdeľovače sa používajú na podlahové alebo radiátorové kúrenie. Sú to zariadenia na miešanie a rozdeľovanie toku vody z kotla k radiátorom alebo podlahovému vykurovaniu. Takéto riešenie kúrenia má mnoho výhod. Najväčšou z nich je možnosť regulovania prietoku vody. To znamená, že môžete jednoducho regulovať vetvy podlahového vykurovania, a tým docieliť rovnomerné teplotné odovzdávanie do podlahy.

Rozdeľovač pre podlahové kúrenie

Teplú vodu zohriatu kotlom rozdeľuje do jednotlivých vykurovacích okruhov, kde prostredníctvom rúrok následne odovzdáva teplo akumulačnej vrstve. Rozdeľovač pre podlahové vykurovanie môže byť s prietokomermi (majú od 2 – 16 okruhov) alebo bez nich. Podľa materiálu si môžete vybrať nerezový alebo mosadzný rozdeľovač. Umiestnený je v skrinke k tomu určenej. Akú skrinku a rozdeľovač zvolíte, záleží od počtu vykurovacích okruhov.

Rozdeľovač sa skladá z prívodnéhospätného zberača. Pri prívodnom rozdeľovači je možné samostatne uzavrieť každý z okruhov. Spätný zberač zaisťuje optimálne hydraulické vyváženie. Rozdeľovač poskytuje správne prevádzkové parametre kúrenia. 

Na trhu nájdete rôzne typy a modely rozdeľovačov, ktoré sa líšia v: 

– hrúbke stien

– v zachytávaní oxidu železa

– v kvalite regulačných prvkov

– kontrole prietoku

– plynulosti regulácie

Rozdeľovače s menším prietočným množstvom umožňujú lepšie vyregulovanie kúrenia. V našej ponuke rozdeľovačov máte na výber naozaj bohaté množstvo produktov. Výrobcovia sa snažia prichádzať na trh stále s ďalšími variantami. U nás nájdete značky ako Ivar, Rehau, ViessmannSchütz a mnohé ďalšie.

Nepodceňujte kvalitu rozdeľovača

Pri podlahovom kúrení je na rozdeľovač napojená každá trubka v podlahe. Nejde však o mechanicky náročné zariadenie. Počas prevádzky je ale sústavne namáhané, a práve preto by ste mali klásť dôraz na jeho kvalitu. Bohužiaľ, práve rozdeľovač je prvok, ktorý patrí pri kúrení medzi najpodceňovanejšie. Nároky na jeho kvalitu sa znižujú, čo môže mať na celý vykurovací systém negatívne dopady. A ak by niekedy vznikla porucha v podlahovom kúrení, väčšinou je to práve na rozdeľovači.

Príliš lacné a nekvalitné rozdeľovače môžu mať po čase nasledovné problémy:

– mikropraskliny na stenách

– znižovanie tlaku v systéme

– unikanie vykurovacej kvapaliny

– hučia, pískajú, šuštia

– slabá a nekomfortná regulácia prietokov vody

Mnohí výrobcovia v snahe ušetriť predávajú rozdeľovače s veľmi tenkou hrúbkou steny, bez systému zachytávania oxidu železa a pod. Hoci sú takéto rozdeľovače výrazne lacnejšie, môže dôjsť k mikroprasklinám v stenách rozdeľovača a úniku vykurovacej kvapaliny. Pre maximálny komfort pri minimálnej spotrebe energie je hydraulické vyváženie mimoriadne dôležité. Rozdeľovač kúrenia je podstatnou časťou vykurovacieho systému. Šetriť na ňom na úkor kvality sa teda určite neoplatí.

Skrinka rozdeľovača a jej umiestnenie

Rozdeľovač so skrinkou je vhodné umiestniť čo najviac do stredu dispozície bytu alebo podlažia v dome, aby ste čo najviac predišli veľkým rozdielom v dĺžke vykurovacích okruhov.

Najčastejšie sa skrinka osádza do týchto priestorov:

chodba – prevažne sa používa podomietková skrinka
kotolňa, sklady a vedľajšie miestnosti (možnosť osadiť rozdeľovač len na konzoly priamo na stenu, keďže v týchto miestnostiach sa nekladie príliš veľký dôraz na estetiku)
šatník

V obytných miestnostiach by ste sa mali montáži rozdeľovača podľa možnosti vyhnúť, nakoľko je to potenciálny zdroj hluku, hlavne v prípadoch, keď je v skrinke umiestnené aj čerpadlo, alebo keď sú viaceré okruhy v rozdeľovači zatvorené a zvyšuje sa rýchlosť prúdenia vody v okruhoch, ktoré ostali otvorené.