Princíp stropného chladenia spočíva vo veľkoplošnom chladení stropom pomocou chladiacej vody cirkulujúcej v zabudovaných rozvodných rúrkach. Výmena energie (ochladzovanie) na rozdiel od klasickej klimatizácie potom prebieha medzi teplejšími objektmi v miestnosti (vrátane ľudského tela), sálaním na chladiacu plochu – strop.

Pri stropnom chladení môžeme zvoliť mokrý systém alebo suchý systém. Teraz sa zameriame na mokrý systém.

Mokrý systém stropného chladenia

Počas horúcich letných dní Vám plošné chladenie prinesie zaručene skvelý pocit, keďže chladenie stropom predstavuje najkomfortnejšiu alternatívu plošného systému. Pocit jemného chladu bez prievanu ocení bezpochyby každý z nás. Strop poskytuje dostatok chladiacej plochy a zároveň najvyšší výkon spomedzi plošných chladení. Navyše Vašu peňaženku potešia nízke prevádzkové náklady.

Výhodou mokrej pokládky je okrem priaznivých investičných nákladov aj vysoký stupeň pokrytia stropu chladiacimi rúrkami. Inštaláciu je možné realizovať aj v pomerne neskorom štádiu výstavby, zníženie stropu je minimálne (2 až 2,5cm).

Mokrý spôsob výstavby stropného chladenia

Ako sme už spomenuli, pomocou držiakov sú prichytené rúrky chladenia pod stropom a tie sú mokrým procesom skryté do omietky. Toto sú výhody mokrého spôsobu stropného chladenia:

– rýchla, flexibilná a jednoduchá pokládka rúr
– flexibilné možnosti napojenia vykurovacích polí
– flexibilné prispôsobenie geometrie priestoru
– krátka doba nábehu systému
– systém je možné inštalovať ako stropné vykurovanie/ chladenie
– bezpečná fixácia rúrky umožňuje dodržať pokládku podľa normy

Druhý spôsob je inštalácia do betónového stropu, alebo betónového jadra budovy.

– akumulácia energie v budove
– minimálne výkyvy teploty v budove
– systém je možné inštalovať ako stropné vykurovanie / chladenie

„Podomietkový“ mokrý systém

Rúrky 10,1 x 1 mm sú upevnené do húževnatých fixačných líšt a následne prekryté vrstvou omietky hrúbky 23 mm. Pri omietaní je nutné dodržiavať jednoduché pokyny v technickom katalógu a odporučený postup výrobcu omietky. Mokrý, tzv. „podomietkový“ systém predstavuje ideálnu variantu pre plošné chladenie, ak nie je vyžadovaný podhľad. Ponúka maximálny výkon, výborné využitie dostupnej stropnej plochy a priaznivý pomer ceny a výkonu.

Tento spôsob je vhodný všade tam, kde pod stropom nenájdeme ani potrebných 10 cm voľného priestoru na montáž sadrokartónových chladiacich panelov. Pri použití podomietkového registra sa rúrka na rozvod chladiacej vody uchytí pomocou montážnych líšt na strop a jednotlivé okruhy sa napoja na horizontálne rozvody. Rúrky majú vonkajší priemer 10 mm a spolu s montážnymi lištami zvyčajne nepresiahnu konštrukčnú výšku 15 mm.

Po pripevnení registrov k stropu sa systém otestuje tlakovou skúškou, aby sa skontrolovala tesnosť spojov. Následne sa strop omietne 1,5 až 2 cm hrubou omietkou. Systém podomietkových registrov sa dá zabudovať aj dodatočne, pretože jeho výhodou je minimálne zníženie a zaťaženie stropnej konštrukcie.

Predtým, ako sú rúrky prekryté omietkou, uložené sú v rozstupe 7,5 až 15 cm v upevňovacích lištách na strope. Pre stropné chladenie je vhodná široká škála omietok.

Výhody stropného chladenia:

– v chladenej miestnosti Vás už nebude trápiť prievan
– chladí sa rovnomerne celá plocha stropu
– využíva sa prirodzený tepelný spád (chladný vzduch je hustejší a ťažší, takže prirodzene klesá dole až na podlahu, kde sa ohreje a nespôsobuje efekt studenej podlahy)
– pocitové vnímanie chladu je fyziologicky posadené do veľmi prirodzenej polohy
– nevíri sa prach a roztoče, čo je vhodné predovšetkým pre alergikov
– pri prevádzke nekondenzuje vlhkosť, takže netreba odvádzať kondenzát
– stropné chladenie nevysušuje vzduch
– vďaka kombinácii sálania a chladenia vzduchom, stačí teplota miestnosti 24 až 26°C, čo šetrí náklady na energiu a prevádzkové náklady