Pri slove chladenie nám mnohým napadne hneď klimatizácia. Častokrát si však neuvedomujeme, aké riziká nám pri nej hrozia. Preto, ak aj vy premýšľate nad tou správnou voľbou, stavte na stropné chladenie.

Stropné chladenie je pre ľudí najprirodzenejšie. A nie klasická klimatizácia, ako si mnoho z nás myslí. Klimatizácia vôbec nie je optimálne riešenie, pretože na nás fúka studený vzduch, výsledkom čoho sú nepríjemné ochorenia, najčastejšie prechladnutia a stuhnuté či zaseknuté svaly a kríže.

Stropné chladenie je bezpochýb správnym a vhodným riešením pre chladenie vašej domácnosti či pracovne. Veľkou výhodou je, že nevíri prach a nie je ho potrebné čistiť od baktérií, ako je to pri klimatizácii. Stropné chladenie využíva systém sálania, ktorý je oveľa prirodzenejší ako prúdenie vzduchu.

Celý princíp spočíva vo veľkoplošnom chladení stropu pomocou chladiacej vody, ktorá cirkuluje v zabudovaných rúrkach. Sálanie tu prináša ideálny teplotný komfort.

Stropné chladenie poskytuje dva systémy – suchý a mokrý.

Výhody stropného chladenia:

– nevyžaduje si údržbu

– montáž je rýchla a jednoduchá

– je energeticky úsporné – vysoké teploty chladiacej vody umožňujú použitie aj alternatívnych zdrojov energie, ako tepelné čerpadlá, solárne korektory a iné. Vyrobiť teplejšiu chladiacu vodu je navyše lacnejšie a efektívnejšie

– neškodí zdraviu – žiadne prechladnutie ako pri klimatizácii, nevíri prach

– je funkčné a estetické – má tichý chod a je úplne neviditeľné

– je najprirodzenejšie – využíva systém sálania, ktorý je oveľa prirodzenejší ako prúdenie vzduchu

Aké stropné chladenie zvoliť?

Na ekologické a ekonomické témy budúcnosti určite nájde odpoveď firma REHAU. Ako kompetentný partner v oblasti okenných a fasádnych prvkov, technického zabezpečenia budov a podzemného staviteľstva je TOP dodávateľom na trhu. Vysoká profesionalita pri vývoji materiálov otvára zákazníkom fascinujúci úžitkový potenciál a je základným predpokladom pre celosvetovo úspešnú prémiovú značku.

Prečo si zvoliť stropné chladenie?

Je to ideálny systém pre chladenie s maximálnym komfortom jemne padajúceho chladu. Výborná voľba pre vykurovanie, bez problémov si poradí s požiadavkami na tepelný komfort dnešných nízkoenergetických stavieb.

Stropné chladenie je vhodné ako pre rodinné domy, tak aj pre byty a nebytové priestory. Využíva sa tiež ako alternatíva pre miestnosti s podhľadmi, šikmé plochy a stavby postavené suchým procesom. Vďaka možnej suchej pokládke je vhodné aj na dodatočnú montáž alebo sanáciu. Veľké plus je, že netreba čakať na vyschnutie omietky.

Systém stropného chladenia je doslova neviditeľný a preto máte úplne voľnú ruku pri následnom zariaďovaní interiéru. Poteší vás určite aj úspora prevádzkových nákladov pri chladení a vykurovaní oproti iným klasickým variantom.

Čo je však najlepšie, neprichádza k žiadnemu víreniu prachu a prúdeniu nepríjemného studeného vzduchu. Keď nakoniec zistíte, že sa jedná o úplne tichú prevádzku, vaše rozhodnutie bude určite jednoznačné.

Stropné chladenie možno inštalovať štyrmi spôsobmi:

  1. sadrokartón – suchý systém vo forme prefabrikovaného sadrokartónového podhľadu
  2. pod omietkou – mokrý systém vo forme rúrkového roštu aplikovaného pod omietku
  3. betónová platňa – systém integrovaný priamo v betónovej stropnej platni, v spodnej časti
  4. betónové jadro BKT – systém temperovania betónového jadra BKT s dôrazom na akumuláciu

Jednotlivé typy stropného chladenia sa líšia v stavebnej realizácii a z toho vyplývajúcej montážnej náročnosti, ktorá rozhoduje o potrebnej výške investície. Finančne náročnejší variant neznamená automaticky lepšie chladenie, každý typ dokonale splní svoj účel. Drobné rozdiely sú napr. v rýchlosti regulácie. Čím väčšia masa chladenej konštrukcie, tým pomalšie systém reaguje. Výber vhodného typu stropného chladenia súvisí tiež s materiálovým a konštrukčným riešením vášho stropu a inými faktormi.